Zašto je vožnja sa zimskim gumama tokom leta opasna

23 februar

Zimske Gume Leti

Vreme je kada sa svojih vozila možemo skinuti zimske gume i montirati letnje.

 

Ipak, svi znamo da to nije zakonska obaveza, ali praktični testovi su pokazali zašto je to sasvim razumna odluka, a mi vas još jednom podsećamo na glavne probleme koje možete imati ako se odlučite da tokom prolećnih i letnjih meseci koristite zimske pneumatike.

448516 Gume1 FfIskustvo govori da veliki broj ljudi jednostavno ne žele da prihvate ovu činjenicu i smatra da je posredi neka teorija zavere kako bi se narodu oteo novac pa će većina njih tokom narednog perioda nastaviti da vozi automobile sa zimskim gumama. Međutim, testovi koje smo sproveli na praktičan i realan način pokazali su zašto je vožnja sa zimskim gumama tokom leta opasna.

Uporedili smo performanse letnjih i zimskih guma u različitim situacijama, poput kočenja, stabilnosti i buke tokom vožnje i to prvo sa letnjim a zatim i sa zimskim gumama. Rezultati su nedvosmisleno pokazali da je vožnja sa zimskim gumama tokom leta i te kako opasna, a i ove gume se na vrućoj podlozi mnogo brže troše.

To sve one koji planiraju da nastave da voze sa ovim gumama dovodi u situaciju da će morati mnogo ranije da ih pazare ponovo kako bi ispoštovali zakonske norme o dubini šare ali i imali pristojne performanse kada ponovo padne sneg.

Takođe, letnje gume su neuporedivo sigurnije i kada pada kiša. Uostalom, pogledajte rezultate testove i uverite se sami.

Put kočenja se produžava

Test kočenja pri brzini od 100 km/h podrazumevao je da se meri dužina puta kočenja automobila na kojem su prvo bile montirane letnje, a zatim i zimske gume. Automobil sa zimskim gumama podvrgnut testu  kočenja na suvoj podlozi imao je put kočenja 48,6 metara.

Automobil sa letnjim gumama se na istom testu zaustavio čak devet metara ranije! Ovde ne treba trošiti reči, jer svima je jasno koliko je opasno kočiti i zaustaviti se sa devet metara zakašnjenja – to je dužina čitave dve velike limuzine! Na istom testu ali po kiši automobil sa letnjim gumama zaustavio se posle 56,1 metra, a sa zimskim mu je trebalo skoro pet metara duže, odnosno 60,7 metara 

Test kočenja na suvoj podlozi

448517 Gume2 Hf
Put kočenja sa 100 km/h u metrima
Letnje gume: 39,6
Zimske gume: 48,6

Test kočenja na mokroj podlozi

448518 Gume3 Hf

Put kočenja sa 100 km/h u metrima
Letnje gume: 56,1
Zimske gume: 60,7

Vruć asfalt jede zimske gume

Zimska guma je napravljena od mekše smeše kako bi zimi, kada su niske temperature, zadržala svoje performanse i da ne bi očvrsla. Tokom leta, njena mekša smeša ima problem jer se usled vrućine mnogo brže greje i troši. Takođe, utisak iz vožnje je kao da vozite po sunđeru upravo zbog poprečnih kanala na šari zimske gume koji su tu da bi obezbedili bolju trakciju po snegu.

Stabilnost je ugrožena

448519 Gume4 FfKako bi prikazali koje su tačno razlike između zimskih i letnjih guma tokom leta i koliko bezbednost može biti ugrožena, beležili smo prosečnu brzinu potrebnu da se prođe jednom unapred određenom krivinom i to prvo sa vozilom na kojem su letnje a zatim sa istim vozilom na zimskim gumama.

Sa letnjim pneumaticima krivina se prolazila sa 102,6 na sat, a sa zimskim 100,9 na sat. Dakle, razlika u stabilnosti postoji jer zimske gume jednostavno nemaju dovoljno dobro držanje na vrućoj podlozi poput letnje gume i rizikuje se izletanje sa puta.

Bučno i neisplativo

448520 Gume5 FfMerenjem nivoa buke došli smo i do podatka koji kaže da je vožnja sa zimskim gumama tokom leta i dosta bučnija, čime narušavamo komfor u vožnji. Uz to, a kako smo već pominjali,  daleko je isplativije imati set zimskih i letnjih guma, nego cele godine voziti zimske koje će se drastično brže trošiti pa ćemo, samim tim, brže morati da kupujemo nove sa propisnom dubinom šare.

 

Nivo buke

Pri 80 km/h dB (A)

Letnje gume: 67,31
Zimske gume: 70,6

 

GUME

PRONAĐITE VAŠE GUME >>>

Proizvođač
Sezona
Širina gume
Visina gume
Prečnik gume (R)
Reset

BUTON Zakazivanje Zamene Guma Gif 4

Alu-Felne

PRONAĐITE VAŠE FELNE >>>

Brend
Model
Prečnik felne
Širina felne
Raspon rupa
Reset